HIPERPIGMENTACIJE OKO OČIJU



izvor slike
Tamni kolutovi, sjene, pjegice i mrlje oko očiju a nisu podočnjaci? Velika vjerojatnost da Vam se pojavila periorbitalna hiperpigmentacija. Vrlo često se miješaju dva različita estetska problema: podočnjaci i hiperpigmentacije oko očiju, pa ću pokušati objasniti koje su razlike.
Podočnjaci su plavičasti kolutovi čiji se intezitet pojačava ili smanjuje ovisno o stanju organizma i ponašanju nas samih. Uzroci tamnih podočnjaka su razni:
Periorbitalna hiperpigmentacija je stanje kože kada vanjski sloj kože oko kapaka počinje proizvoditi višak melanina (pigment), što može biti vrlo neugodno jer predstavlja estetski problem. Osim oko očliju, takva hiperpigmentacija se javlja i na drugim dijelovima tijela (iznad usne, pazusi, vrat itd)
Izgled hiperpigmentacija oko očiju može biti različit:
BLAŽI OBLIK
plavičasta, tamna koža oko očiju koja može biti ravnomjerno raspoređena pa jako sliče podočnjacima, a može biti i mjestimična nakupina melanina, kao i pjegice koje se šire licem sve do očiju.

TEŽI OBLIK
jako tamna, plava koža oko očiju i na kapcima koja može biti na oba oka ili mjestimično

UZROCI HIPERPIGMENTACIJE OKO OČIJU:
KAKO IZBLIJEDITI HIPERPIGMENTACIJE OKO OČIJU?

90 % biljno ulje ploda divlje ruže ili macerat tratinčice
2 kapi eterično ulje sjeme mrkve
Mješavina se koristi samo navečer a preko dana je obavezna UV zaštita.

KADA OČEKIVATI REZULTATE? 
Rezultati izbjeljivanja mrlja su različiti i ovise o raznim faktorima:  
I za kraj, nažalost, činjenica je da potpuno izbjeljivanje mrlja je skoro  nemoguća misija i toga moramo biti svjesne. Možemo ih izblijediti no one se uredno vraćaju u ljetnim mjesecima kada je poseban naglasak na sprečavanju i prevenciji, gdje bih posebno naglasila nošenje  sunčanih naočala tokom čitave godine.

Imate li problema s hiperpigmentacijama oko očiju?


Oznake: , ,