RETINOL PROIZVODI-USPOREDBA


Sivilo lica, opušteni obrazi, sve dublje borice i nejednaki ton kože a uz sve to debelo ste zakoračili u +35-tu godinu života? Vrijeme je za intenzivan napad i pokušaj odgađanja sve očitijih izdajica godina na licu i vratu. U takvoj borbi jedan od najučinkovitijih boraca je retinol. O retinolu, njegovim oblicima i djelovanju sam puno puta pisala (klik) a kako ga sama koristim duži niz godina, danas ću usporediti neke od takvih proizvoda.

ŠTO JE ZAJEDNIČKO SVIM PROIZVODIMA: svi proizvodi spadaju u bezreceptne proizvode s retinolom koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta. Sadrže retinol, derivat vitamina A koji je blaži oblik retinoične kiseline. Svi su namijenjeni i osjetljivoj koži ali ipak oprez kod takve vrste kože. Moguće su nuspojave poput crvenila, ljuskanja ili isušivanja.
DJELOVANJE: Proizvodi koji sadrže 0,1% retinola (obično serumi ili koncentrati) djeluju brže i učinkovitije od onih s manjom koncentracijom. Rezultati su vidljivi ali zahtjeva se dugo vrijeme korištenja (od 6 do 12 mjeseci) iako je lako moguće da brzo primijetite kako vam je lice svježije, mrlje i ožiljci svjetliji a bore pliće. Zavisi od osobe do osobe jer nije svaka koža jednaka.

Vichy Liftactiv Advanced Filler:
OPIS: nova je koncentrirana njega u kojoj Vichy po prvi puta kombinira 2 snažna aktivna sastojka poznata po djelovanju protiv bora: čisti retinol u vrlo visokoj koncentraciji i LR2412 za korigiranje izgleda različitih oblika bora - čak i onih vertikalnih. Liftactiv Advanced Filer sadrži čisti retinol u izuzetnoj, 0.2% koncentraciji za intenzivno zaglađivanje površinskih bora. Molekula LR2412 po prvi je puta kombinirana s retinolom, za potpunu nadopunu i intenzivno, dvostruko djelovanje protiv bora na površini i u dubini kože. Zbog svojih umirujućih svojstava molekula LR2412 je idealan saveznik Retinola u ovoj naprednoj formuli, prikladnoj za sve tipove kože, čak i za osjetljivu kožu
SASTOJCI: 
CIJENA: 271 kn-30 ml

MOJ DOJAM I OPIS: Tekstura je vrlo lagana, fluidna te se brzo upija. Ostavlja lagani sloj na koži tako da u slučaju masnijeg tipa kože vjerojatno neće biti potrebna dodatna krema iznad, dok je na mojoj mješovitoj ipak potrebna dodatna hidratacija. Ambalaža je vrlo praktična i higijenska s uskim aplikatorom na vrhu pomoću kojeg možete lako i precizno nanositi i dozirati proizvod na same bore. Kako je visoko koncentriran, nema potrebe mazati cijelu površinu lica već samo bore (nazolabijalne, čelo..) s oprezom na bore oko očiju kako ne bi dospio u samo oko. Treba ga vrlo malo pa može potrajati prilično vremena, konkretno kod mene je potrajao četiri mjeseca. Miris je blag, prepoznatljiv za Vichyjeve proizvode a što se tiče efekta i djelovanja kako sam gore opisala- karakterističan kod svih sličnih proizvoda.

ROC PRO CORRECT FLUID


OPIS: Sadrži 0,04% retinola  te hijaluronsku kiselinu. Pružaju trenutačni učinak smanjivanja vidljivih znakova starenja, te dugotrajni učinak punjenja bora iznutra.
SASTOJCI:
CIJENA: 266,80 kn-40 ml
MOJ OPIS I DOJAM: detaljnu recenziju ovog fluida sam napisala u ovom postu, a bitno je naglasiti kako u ovoj liniji i fluid i krema sadrže nižu koncentraciju retinola (0,04%) dok koncentrat ima 0,1% pa je time bolja opcija za dublje bore. Fluid i krema su također djelotvorni ali im je učinak puno sporiji.

SKEYNORD POWER RETINOL INTENZIVNI SERUM U KREMI
OPIS:Anti age serum u kremi s čistim koncentratom retinola. 3-u-1 inovativna kombinacija sastojaka koji se bore protiv starenja: čisti retinol 0.09%, retinoidna supstanca Bakuchiol 1% (molekula topiva u ulju dobivena iz biljke Psoralea corylifolia, Bakuchiol može imati djelovanje poput retinola) i hidrosolubilni ekstrakt soje.
SASTOJCI:
CIJENA: 444 kn-30 ml

MOJ OPIS I DOJAM: Poput ostalih proizvođača i Skeynord u liniji nudi više proizvoda: serum koji sadrži najveću koncentraciju retinola te kremu i emulziju s manjom koncentracijom te kao nadopunu intenzivnoj borbi protiv starenja. Power retinol serum je mliječne teksture i na prvu izgleda bogato no na mojoj mješovitoj koži se upije doslovno odmah. Imam osjećaj kao da vrlo duboko prodire jer nakon 5 minuta od nanošenja apsolutno ne osjećam nikakav trag na licu. Samim time, potrebna je i dodatna krema iznad za hidrataciju bilo da se radi o kremi iz iste linije ili bilo kojoj drugoj u svrhu vlaženja kože. Serum je najbolje nanositi na same bore ili hiperpigmentacije a izbjegavati područje oko očiju i također zaboravite na njega ako imate oštećenu ili ispucanu kožu, uostalom na takvu kožu ne stavljajte nikakav preparat s retinolom. Power retinol serum sam tek nedavno počela koristiti pa detaljna recenzija tek slijedi.

PAULA'S CHOICE BARRIER REPAIR MOISTURIZER WITH RETINOL
OPIS: sadrži poseban kompleks sastojaka koji dokazano pomažu kožu koja stari pomladiti i učiniti zdravijom. Receptura je bogata sastojcima koji proizvode i čuvaju kolagen, sprečavaju gubitak vlage, obnavljaju sastojke neophodne za očuvanje zaštitnog sloja kože te smanjuju upalu zahvaljujući snažnim antioksidansima
SASTOJCI: Aqua, Dicaprylyl Carbonate (emollient), Glycerin (skin-identical ingredient), Ethylhexyl Stearate (thickener), Cocoglycerides (emollient), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter (antioxidant emollient), Squalane (emollient), Sodium Polyacrylate (film-forming agent), Lecithin, Adenosine, Palmitoyl Oligopeptide (cell-communicating ingredients), Ceramide 3 (skin-identical ingredient), Retinol (cell-communicating ingredient), Punica Granatum (Pomegranate) Extract, Camellia Oleifera (Green Tea) Leaf Extract (antioxidants), Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract (anti-irritant), Tetrahydrodiferuloylmethane, Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrobisdemethoxydiferuloylmethane, Tocopheryl Acetate (antioxidants), Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract (anti-irritant), Glycine Soja (Soybean) Seed Extract, Glycine Soja (Soybean) Seed Oil (antioxidants), Butylene Glycol, Propylene Glycol (slip agents), Glyceryl Polymethacrylate, (film-forming agent), Xanthan Gum (thickener), Phenoxyethanol (preservative). 
CIJENA: 221,16 kn-50 ml
MOJ OPIS I DOJAM: Ova krema je u najblažoj koncentraciji retinola (0,8%) i zapravo je dobar izbor za sve koji tek kreću s upotrebom retinola. Srednje lagane teksture koja se skoro odmah upija, ne masti kožu i kao takva odlična za masnokošce kao samostalna njega, iako je namijenjena hidrataciji bojim se da kod dehidrirane i suhe kože neće biti dovoljna samostalno. Paula's Choice u svom asortimanu nudi tretman s 1% retinola pa ako očekujete brže i bolje rezultate a volite ovaj brend onda obratite pažnju na njega.


Osim ovih proizvoda u današnjoj usporedbi, vrlo slični proizvodi na našem tržištu su Avene Eulage te La Roche Posay Redermic R. 
Za kraj, bez obzira na koji oblik ili proizvod s retinolom se odlučite, ne zaboravite na obaveznu UV zaštitu tijekom dana.

Koristite li koji od navedenih proizvoda? Primjećujete li već moć retinola ili tek krećete u njegovo korištenje?



Oznake: , , , , ,