ŠTO JE PROBLEMATIČNA KOŽA?


Vjerojatno ste pročitavši naslov i same u sebi odgovorile: pa to je mladenačka koža sklona aknama, miteserima i proširenim porama. Istina, tako nam serviraju godinama i takvo je uvriježeno mišljenje među vlasnicima takve kože i brendova koji nude pomoć za takve probleme.  Nije slučajno da, ako i s kojom godinom više od tinejdžerskih uđete u ljekarnu, trgovinu ili parfumeriju i kažete kako vam treba nešto protiv problematične kože ponude upravo proizvodi protiv akni i nečistoća.
Međutim, čitajući masu vaših poruka i slušajući klijentice, često mi kažu imam problematičnu kožu i sve sam probala, ali ništa ne pomaže. 
Što je sve danas problem u našim očima?


Vrlo malo osoba će reći da nema neki problem i samim time proglasiti svoje lice problematičnim. 
Pogledavši fotografiju ili lice osobe, vidim često tu i tamo koji miteserčić, daleko od onoga što bi trebalo biti alarmantno.
Postoje dva problema oko ovakvog definiranja vrste kože:
1. Osobe smatraju svoju kožu problematičnom iako se radi o nekom manjem problemu, pa čak se uopće ne mora raditi o problemu već trenutačnom stanju (pms, stres, promjena klime)
2. Neki brendovi nazivaju svoje proizvode "za problematičnu" kožu iako nisu namjenjeni takvoj što zbunjuje krajnje kupce
3. Razni DIY recepti koji kruže YT-om i internetom, a navode sastojke koji još jače mogu pogoršati probleme. SAVJET: informirajte se kod iskusnog aromaterapeuta ili farmaceuta koji sastojci su za vašu kožu pogodni. Naime, neki dan sam dobila video s miješanjem DIY SPF kreme (kokosovo ulje+cink), ja nisam kemičar, ali na samu pomisao na takve sastojke kod mene budi samo jednu pomisao: masnoća i akne. 

Prema svemu sudeći, problematičnu kožu bismo mogli rastrančirati na nekoliko podvrsta: aknasta, miteserična i potencirano problematična. 
Zašto ovo pišem? Iz svog iskustva konstantno sam ponavljala iste greške poput mnogih. Pojavom mitesera ili nekih potkožnih prištića trčala bih u ljekarne po sve moguće proizvode namijenjene rješavanju problema. Proizvodi za problematičnu kožu su pogađate: puni alkohola, salicilata i isušujućih sastojaka redom od čistaća do njege i što se zapravo događa? Kožu isušujemo čime se ona počinje buniti i kako bi se ovlažila, lučiti još više sebuma što dovodi do novih začepljenja i stvaranja komedona. Još kada uzmemo u obzir da je malo tko discipliniran i sam ne dira po licu, eto ti razvoja bakterija i još goreg stanja što u konačnici rezultira ožiljcima i mrljicama od akni.

Prvi korak je da dobro procijenite svoju kožu i pojam "problematičnost". Netko će s jednom aknom ili crvenilom reći da je njegova koža problematična što zapravo nije istina i ne treba paničariti oko takvog slučaja. Prehrana, hormoni, stres, emocije...sve su to okidači za neke određene kožne probleme i prije svega treba poraditi na nekom unutarnjem miru koliko je moguće u današnjem tempu života. Puno puta su me pitali oko mojeg problema,: crvenila lica i rozacee koju imam otkad pamtim za sebe i upravo o toj temi planiram pisati, jer uzalud kozmetika, tretmani i ostala čudesa dok se ne riješe neke druge stvari unutar nas samih. 
U svakom slučaju od jednake je važnosti čišćenje, toniziranje i hidratacija. Nemojte odmah trčati za nazivima "za problematičnu kožu" već kombinirajte njegu. Okej, znam, rijetko tko ima vremena ili toliko novaca kupovati više od tri proizvoda, ali pazite da je gel ili sredstvo za čišćenje blago,  ali efikasno što znači da iza čišćenja nemate osjećaj da vas koža zateže ili osjećaj nelagode. Nedavno sam vidjela rutinu jedne djevojke koja me prilično iznenadila jer radi dvije aknice sumanuto čisti lice gelom za masnu kožu uključujući i oči što je dugoročno vrlo pogubno za kožu. 
Tonik za lice kod ovakvih stanja je također vrlo važan korak jer snažno djeluje kod simptoma. Tonik ne smije biti pun alkohola i isušujućih sastojaka koji se obično stavljaju u proizvode za problematičnu kožu, ali mora imati nekakvo adstrigentno djelovanje na pore. Ne znate li koji uzeti, uvijek dobro dođu hidrolati, posebno hamamelisa, čajevca, ružmarina i slično, a također se mogu miješati međusobno i napraviti po svom tipu i problematici. 
Što se tiče njege za problematičnu kožu, većina ih je matirajuća što osobno smatram dobrom opcijom za dan jer se nitko ne želi sjajiti, ali za večernju njegu koži treba vratiti vlažnost putem hidratantne kreme, a samo na problematične dijelove upotrijebiti specijalni proizvod koji sadrži neke od sastojaka za rješavanje problematičnih dijelova (najčešće BHA i/ili AHA kiseline). 
Imajte na umu da postoje i S.O.S. proizvodi koji se koriste povremeno ili redovito kada se situacija "otme" kontroli i takvi proizvodi su većinom jačih koncentracija, mogu stvarati ljuskanje kože i crvene lišajeve stoga pazite što kupujete i nemojte se čuditi ako vam koža iza takvog proizvoda bude još gora.
Meni osobno kada govorimo o S.O.S. proizvodima, najviše odgovara proizvod na bazi cinka koji lokalno nanesem na upalu preko noći a tijekom dana prekrijem antibakterijskim korektorom ili puderom. Kada smo kod prekrivanje, korektori za podočnjake nisu namijenjeni prekrivanju akni i većinom su masniji i nešto komedogenijih sastojaka tako da neće djelovati na isušivanje, isto vrijedi obratno: korektori za prištiće nisu korektori za podočnjake.

Postoji jedan sindrom na koji mi se mnogi žale: koža je površinski masna, a dubinski suha što je upravo znak o kojem sam pisala: koži nedostaje vlage i treba joj pomoći korištenjem specijalnih proizvoda koji nude vlagu (serumi, maske, hidratantne kreme).
Preporuka je mnogo, ali je istovremeno vrlo individualno. Nekome će proizvod s BHA biti potpuno dovoljan, dok nekome neće nimalo pomoći. Retinol također, meni osobno savršeno djeluje na pore, dok je drugima previše iritativan i ne vide koristi od korištenja. Kada vidjeti uopće efekt nekog proizvoda? Ovisno o namjeni, ali ako govorimo o njezi za lice,  ispod tri mjeseca nećete vidjeti najbolji efekt osim u slučaju da vam koža zaista vapi za nekim sastojkom i koža odmah bljesne. Primjer: c vitamin.

Za kraj, ono što sam htjela reći ovim postom je da svaka osoba smatra svoju kožu na neki način problematičnom i zapravo treba realno sagledati situaciju. Netko će s tri bore i dve proširene pore reći da je njegova koža problematična, a najviše paničare oni koji su do jučer imali super kožu i potom se prvi put susreli nekim problemom. Imajte na umu da hormoni, stres, prehrana prepuna masnoća može dovesti do kožnih problema i ne treba bjesomučno pilingirati, abrazirati i polirati kožu već joj pružiti ono što treba: blagu, pravilnu njegu. 
Drugi problem su proizvodi na kojima piše da su za problematičnu kožu, a zapravo se problematika odnosi na neke druge sindrome, tu treba dobro ispitati čemu služi proizvod i na koji to problem utječe upotrebom. Nemojte padati na ključne riječi "pročišćava", "umiruje", "sprečava ožiljke i akne" već upoznajte svoju kožu i problematiku koristeći ono što joj je potrebno. Prilikom kupovine odmah objasnite što smatrate problemom jer na samu riječ, "problematična koža" ponuditi će vam se proizvodi za masnu i nečistu.  Niti jednoj koži ne treba svakodnevni agresivni piling, po meni, bolja opcija je nježni piling koji neće stvarati mikropukotine na koži i rušiti njen prirodan balans. 
Još jedna stvar koju bih željela napomenuti, sva kozmetika, odnosno proizvodi u kozmetičke namjene ne smiju obećavati da nešto liječe (to smiju samo preparati koji su registrirani kao medicinski), stoga dobro proučite razliku što što proizvođač želi naglasiti na deklaraciji: "sprečava", "smanjuje razvoj bakterija", "djeluje na nečistoće i/ili bore" ne znači da će vas i izliječiti nekog problema već utjecati da se simptomi individualno smanje.
"Problematična koža" i problemi su in i dapače, u svrhu gospodarstva svim brendovima je u cilju da ih imamo što više, no za naše dobro, razmislite o svojim problemima i što vam zapravo doista treba. P.S. uskoro ide jedan upitnik s pitanjima oko problematike žena i zbog težimo savršenstvu koje zapravo ne postoji.

Smatrate li da imate problematičnu kožu? Koji problem je za vas najveći trenutno i što u tu svrhu koristite?

Oznake: ,